WELKOM
COUNSELLING-COACHING
LifeCoaching
Counselling
EMDR(traumatherapie)
EMDR 2
Body Drum Release
BLOESEMREMEDIES
CREATIEVE THERAPIE
about me
Internet-/Tele-coach
Training
TARIEVEN
Route
Links & Downloads
CONTACT

Body Drum Release (BDR)

 

Tekst: Peter Krijger


 

BodyDrumRelease is een methode waarbij de begeleider afwisselend trommelt op de linker- en rechterkant van het lichaam van de cliënt. Daardoor raakt de cliënt diep ontspannen, worden de hersenhelften bilateraal gestimuleerd en ontstaat er een verruimd bewustzijn. Tevens komt de cliënt beter in contact met zijn gevoel en wordt de intuïtie en creativiteit geprikkeld.

Er wordt voornamelijk op de schouders getrommeld, maar soms ook op het hoofd, de rug, de armen, de handen, de benen of de voeten. BodyDrumRelease is ontwikkelt door Peter Krijger rond 2000. De methode is geïnspireerd door o.a. de psychotherapie van de psychiater Wilhelm Reich (1897 – 1957), massage, cognitieve gedragstherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Hypnotherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Kinesiologie (Touch for Health).

Hoe werkt BodyDrumRelease (BDR) ?

Het woord release betekent loslaten, bevrijden, vrijlaten en vrijgeven. Daarnaast betekent het ook ontspanner, afstand doen of ontheffen van iets en de eerste vertoning van een nieuwe film. En dat is precies wat er gebeurt tijdens BodyDrumRelease (BDR).

BodyDrumRelease brengt een krachtig bilateraal proces op gang. Dat wil zeggen dat er door het afwisselende trommelen heel veel zenuwprikkels over en weer gaan tussen de beide hersenhelften. Het effect van BDR is te vergelijken met de bilaterale activiteit van de REM-fase (Rapid Eye Movements) tijdens het dromen. Het meest opvallende verschijnsel van de REM-slaap is dat de ogen heel snel heen en weer bewegen. Dit hangt samen met de stimulatie van beide hersenhelften. De REM-slaap is voor iedereen nodig om de spanningen van het dagelijks leven te verwerken en een plekje te geven in de hersenen. Als we te weinig slapen en dromen, worden we erg gespannen. BDR bootst de REM-fase na: de cliënt is net als tijdens het dromen bezig met het verwerken en integreren van psychisch materiaal doordat beide hersenhelften bilateraal worden gestimuleerd.

De effectiviteit van de bilaterale stimulatie die door BDR teweeg wordt gebracht, is wellicht niets anders dan een actief stimuleren van beide breinhelften terwijl we op de een of andere manier met psychisch materiaal bezig zijn, of dat nu om het verwerken van emoties gaat, het oplossen van problemen, het stimuleren van de intuïtie en creativiteit of het maken van een goede beslissing. Ook voor stressmanagement is de methode heel geschikt.

Tijdens het trommelen wordt de cliënt ontspannen en komt er een stroom van gedachten en beelden op gang die veel inzichten geven. Soms komen er ook emoties boven die meestal onmiddellijk worden verwerkt. De verhoogde hersenactiviteit wordt geïntegreerd met de gedachten in het bewustzijn. Het is een methode waarvan de positieve effecten al na de eerste sessie merkbaar zijn. Vaak zijn de resultaten enkele dagen of weken na de sessie zelfs nog beter. Cliënten zien na enkele sessies dat negatieve beelden, emoties en gedachten vervagen en minder toepasselijk worden, terwijl positieve gedachten en gevoelens juist levendiger en waardevoller worden.

Voor de meeste mensen is alleen trommelen op de schouders voldoende. Trommelen op het hele lichaam -  de ‘full bodydrum' – is vooral goed voor mensen die beter in hun gevoel willen zakken en krachtiger met de voeten op de grond willen staan. 

BodyDrumRelease leidt er o.a. toe dat de cliënt meer zelfvertrouwen krijgt, beter weet wat hij wil, stress loslaat en ontdekt wat zijn beste competenties zijn. De cliënt ‘zakt meer in zijn lichaam’ waardoor hij zich krachtiger voelt. Alle methoden en technieken die in coaching, psychotherapie en counseling worden gebruikt kunnen met BDR worden gecombineerd en worden daardoor effectiever. Dat komt omdat zowel de mentale, emotionele als neuronale niveaus van de mens met elkaar worden verbonden en geïntegreerd. Met andere woorden: de geest en het lichaam worden via deze methode op krachtige wijze met elkaar verbonden.
De afwisseling van het werken op mentaal, emotioneel en fysiek niveau is de grote kracht van BDR. Sommige mensen zakken dermate diep in hun gevoel dat ze in contact komen met hun ziel en spirituele ervaringen krijgen


Top
Adres: Burg. de Withstraat 9, 3732EH, De Bilt.  | E-mail: barendregtlifecoaching.nl